We use cookies to ensure that we give you the best experience and to track your use of the website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies on the website. Read more

x
Move straight to content
New

Mitatusti maailman puhtain ilma - tiedolla johtaminen alueen ja yritysten voimavarana


Author: Purest Air -hanke

Publisher: Metsähallitus , Vantaa , 2023


Layout: 9 s.


Language: suomi


Summary:

Virkistys- ja suojelutehtävänsä ohella Pallas-Yllästunturin kansallispuisto palvelee tieteellistä tutkimusta luonnontilaisen ympäristön muutosten seurannassa. Ilmatieteen laitos on tehnyt Pallaksen alueella meteorologista ja ilmakehän koostumuksen seurantaa 1930-luvulta lähtien. Vuonna 2016 mittaukset paljastivat, että alueella on maailman puhtain ilma.

Vierailijat ovat kertoneet olon paranevan ja hengityksen helpottuvan alueella oleskellessa. Puhtaan ilman positiivinen merkitys elämänlaadulle ja myös eliniälle onkin tieteellisesti todennettu.

Mitatusti maailman puhtain ilma profiloi aluetta uudella tavalla. Selvitysten mukaan puhdasta ilmaa ei käytetä selkeänä vetovoimatekijänä missään päin Eurooppaa. Tämän julkaisun toivotaan kannustavan yrityksiä ja organisaatioita vastuulliseen ajatteluun ja viestimiseen. Lisäksi sen toivotaan antavan myös hyvät perustiedot ja innovaatioalustan puhtaan ilman tuotteistamiseksi ja hyödyntämiseksi edelleen.

Julkaisu kokoaa vuosina 2022-2023 käynnissä olleiden Purest Air -hankkeiden tulokset yhteen. Hankkeita on vetänyt Muonion kunta ja osatoteuttajina ovat toimineet Metsähallituksen Luontopalvelut, Ilmatieteen laitos ja Lapin ammattikorkeakoulu.

Updated 3.7.2023