Itä-Inarin paikannimistöselvitys kattaa lähes kolmasosan Inarin kunnan alueesta. Siinä ovat mukana Vätsärin ja Tsarmitunturin erämaa-alueet, Inarin retkeilyalueen läntinen osa ja Inarijärvi kokonaisuudessaan. Lisäksi selvityksen piiriin kuuluu Tsarmitunturin erämaa-alueen eteläpuolinen osa rajoittuen Sodankylän kunnan rajaan, josta edelleen Palkisojan–Kuutuan metsäautotiehen ja edelleen nelostietä aina Ukonjärven luoteispäähän saakka. Alueen kokonaispinta-ala on yli 3 000 km2.
Kaikkiaan paikannimiä selvityksessä on lähes 8000. Inarin tunnetuimmat ja eräät Sevetin suunnan paikannimet ovat neljällä kielellä: suomeksi, inarinsaameksi, koltansaameksi ja pohjoissaameksi. Suomenkielisiä nimiä on 4 191, inarinsaamenkielisiä 3 266, koltansaamenkielisiä 380 ja pohjoissaamenkielisiä 61.
Työ on osa suojelualueiden hoidon ja käytön suunnittelua sekä saamelaisen kulttuuriperinnön vaalimista, josta Metsähallituskin osaltaan kantaa vastuuta. Selvitys pyrkii palauttamaan alueen alkuperäisen nimistön asemaa entiselleen ja lisäämään sitä kautta myös saamelaiskielien arvostusta. Selvityksen tarkoituksena ei ole ollut käännöksien laatiminen vaan selvittäminen, mistä kukin paikannimi on saanut alkunsa ja mitä se tarkoittaa.
Nimistö ilmentää monella tavalla alueen luonnon ja käytön erityispiirteitä. Nimen avulla paikka pystytään yksilöimään ja sen avulla paikasta voidaan puhua. Nimi toimii paikan muistina, sillä vanhimmat nimet kertovat meille sukupolvien takaisesta menneisyydestä. Paikannimet heijastavat myös ihmisen suhdetta elinympäristöönsä. Itäisen Inarin paikannimet kertovat nimien antajien olleen kalastaja- ja metsästäjäkansaa. Eläinten ohella paikannimissä esiintyvät myös kasvit ja hyönteisetkin. Aina nimet eivät pohjaudu näkyvään maailmaan, vaan niihin on sisällytetty myös jumaluudet, noituus ja maahiset.
Itä-Inarin nimistötietokanta
Metsähallitus teetti selvityksen Itä-Inarin alueen saamenkielisestä nimistöstä vuonna 2009. Selvitys kattoi 5 880 km² Inarin kunnan itäosasta. Työn teki inarinsaamelainen Ilmari Mattus.
Tietokannassa on 4 637 kpl nimistökohteita, joissa kussakin voi olla 1-4 erikielistä nimeä:
- suomeksi
- pohjoissaameksi
- inarinsaameksi
- kolttasaameksi
Tietokannan voi ladata omalle tietokoneelle yleisimmillä paikkatieto- ja siirtoformaatteilla:
- MapInfo, tab,mif
- ESRI ,Shape, E00
- AutoCAD, dxf
- ASCII, txt
Sitä voi muokata ja tulostaa paperille, mutta sitä ei voi tallentaa tai ottaa muuhun käyttöön. Sijaintitarkkuus on Topografikartan 1:20 000 mukainen ja tallennusfontti Sk Serif normal.
Paikannimitietokanta on ns. ”raaka-dataa”, joka sellaisenaan ei ole kovin käyttökelpoista esim. karttoihin. Nimet on luokiteltu ympäristönsä ja kokoluokan mukaan. Luokittelu tekee mahdolliseksi paikannimitietokannan käyttämisen mittakaavaltaan ja esitystavaltaan erilaisissa kartoissa.
MapInfo-tiedostot. Tallenna zip-tiedosto koneellesi. Se sisältää seuraavat tiedostot:
- 186.DAT
- 186.ID
- 186.MAP
- 186.TAB