Käytämme evästeitä (cookies) käyttäjäkokemuksen parantamiseksi ja käyttötilastojen keräämiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää.

x
Siirry suoraan sisältöön

Merenkurkun saaristo - Hylkeen liha, rasva, traani ja nahka


Tekijä: Metsähallitus

Julkaisija: Metsähallitus , Vantaa , 2014


Ulkoasu: 1 s.


Kieli: suomi

Muut kieliversiot: english, svenska


Tiivistelmä:

Hylkeen liha käytettiin ravinnoksi ja eläimen nahka ja rasva otettiin talteen eri tarkoituksiin. Ravintona käytettiin enimmäkseen kuutteja. Myös aikuisia hylkeitä syötiin, mutta niiden lihaa ei pidetty yhtä herkullisina kuin nuorten eläinten. Muuhun keskiajan lopussa käytettyyn ravintoon verrattuna hylkeenliha oli erittäin energiapitoista, mikä oli ihmisen lämpötalouden kannalta tärkeää kylmässä ilmastossa. Hylkeenlihaa on käytetty myös lääkinnällisiin tarkoituksiin. Hylje oli vielä 1900-luvun alussakin saaristossa tärkeä ravinnonlisä kevättalvella, kun muita proteiininlähteitä oli niukasti.

Lue lisää:

Merenkurkun maailmanperintöalue (luontoon.fi)

Päivitetty 12.7.2021