Vi använder cookies för att förbättra användarerfarenheten och för att samla in användarstatistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användningen av kakor. Läs mer.

x
Gå direkt till innehållet

Kvarkens skärgård - Skinn, tran, kött och skinnet av säl


Författare: Forststyrelsen

Utgivare: Metsähallitus , Vantaa , 2014


Sidantal: 1 s.


Språk: svenska

Andra språkversioner: english, suomi


Sammandrag:

Man tog tillvara sälen som föda, men även skinnet och späcket användes till olika ändamål. Till föda användes främst kutar, men man åt även vuxna sälar, de ansågs dock inte vara lika delikata som ungdjuren. I jämförelse med annan föda i slutet av medeltiden så var sälköttet mycket energirikt, vilket var viktigt för människans värmebalans i ett kallt klimat. Sälköttet har också haft en medicinsk användning. Ännu i början av 1900-talet hade sälen en viktig funktion som näringstillskott under vårvintern i skärgården – när tillgången på andra proteinkällor var liten.

Läs mera:

Världsarvet Kvarkens skärgård (utinaturen.fi)

Uppdaterad 21.9.2021