Vi använder cookies för att förbättra användarerfarenheten och för att samla in användarstatistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användningen av kakor. Läs mer.

x
Gå direkt till innehållet
Upplagan har utgått

Erämaata ja koskien kohinaa. Ruunaan luonnonsuojelu- ja retkeilyalueen historiaa


Författare: Potinkara Oiva

Utgivare: Metsähallitus , Vantaa , 1997

Publikationsserier: Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja. Sarja A 69


Sidantal: 139 s.


Språk: suomi


ISSN-L: 1235-6549

ISBN: 951-53-1284-1 (painettu)

Sammandrag:

Tämä selvitys Ruunaan luonnonsuojelualueen ja Ruunaan retkeilyalueen menneisyydestä perustuu arkistotietojen ja muun kirjallisen aineiston ohella pääosin alueen asukkaiden muistitietoon.

Ruunaan alue on vanhaa erämaata. Sen hallinto on kuulunut vuodesta 1859 alkaen Metsähallitukselle. Alueella olevia torppia verotettiin kruununmetsätorppina. Osa niistä nimettiin metsänvartijatiloiksi. Asukkaat hyödynsivät aluetta kaskeamalla, kalastamalla ja metsästämällä sekä suo- ja luhtaheinää niittämällä. Alueen halki virtaava Lieksanjoki vaikutti voimakkaasti alueen metsätalouteen. Puutavaraa uitettiin runsaasti sekä alueen metsistä että rajantakaisesta Venäjän Karjalasta.

Ruunaan luonnonsuojelualue perustettiin vuonna 1991 luonnonsuojelulain mukaiseksi erityiseksi suojelualueeksi. Suojelualue rajoittuu valtakunnan rajaan. Niinpä valtioiden välinen kaupankäynti ja muu yhteistoiminta sekä rajavartiolaitoksen vaikutus on koko alueelle ollut varsin merkittävää.

Ruunaan retkeilyalue perustettiin vuonna 1987. Sen tarkoituksena on ottaa ulkoilutoiminnan tarpeet korostetusti huomioon koskialueen käytössä.

Mera information:

2. painos 

Uppdaterad 2.3.2021