Vi använder cookies för att förbättra användarerfarenheten och för att samla in användarstatistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användningen av kakor. Läs mer.

x
Gå direkt till innehållet
Upplagan har utgått

Skärgårdens betesmarker


Författare: Lindgren Leif

Utgivare: Metsähallitus , Vantaa , 2000


Sidantal: 192 s.


Språk: svenska

Andra språkversioner: suomi, english


ISBN: 951-37-3260-6 (painettu)

Sammandrag:

Denna bok handlar om skydd och vård av ängar och beten, marker som formats av den traditionella boskapsskötseln. Våra förfäders landskap med torrängar, lövängar, slåtterängar, strandängar, hagar och hedar har stora skönhetsvärden. På öarna i Skärgårdshavets nationalpark kan du stifta bekantskap med orkidén Adam och Eva med sydlig kärrsnäppa. Här finns alla paradisets ingredienser inklusive vildapeln och ormen.

Boken är rikt illustrerad med färgteckningar och färgfoton och berättar om beteslandskapets framväxande, om skärgårdens forna markanvändning och skärgårdskulturens särdrag, om betesmarkernas förbuskning efter andra världskriget och senare tiders arbete med att återskapa dem. Boken baserar sig på intervju-uppgifter som lokala skärgårdsbor gett forfattaren. Ett flertal nyligen gjorda vetenskapliga undersökningar ger boken ett solitt faktaunderlag. Boken är en bra inkörsport till skärgårdens och beteslandskapets mysterier för båtfolk, skärgårdsentusiaster, naturintresserade och stuguägare. Mycket sakinformation finns också för professionella landskapsvårdare. Denna bok är en utmärkt gåva åt den som uppskattar vårt kulturarv, havet och naturen. Handboken finns också finska och engelska.

Mera information:

Julkaistu myös suomenkielisenä Saariston laitumet ja englanninkielisenä Island pastures.

Uppdaterad 5.2.2021