Dahkki(t) Metsähallitus
Almmustuhtti Metsähallitus, Vantaa, 2004
Siidolohku 88 s.
Giella
suomi
Čoahkkáigeassu

Aineisto koostuu kolmesta osasta: luontokirja, työohjemappi ja kalenteri.

Luontokirjassa kuvataan tärkeimmät Kainuun ja Vienan Karjalan luontotyypit, eli erilaiset metsät, suot ja vedet. Kirjassa esitellään alueen tärkeimmät luontokohteet ja niiden palvelut. Luontotyyppien kuvaukset ovat myös melko yleispäteviä Pohjois-Suomessa.

Työohjemapissa on monipuolisia tehtäviä ja tekemisideoita eri ikäisten oppilaiden kanssa käytettäväksi. Työohjeet on jaoteltu lumettomaan ja lumen peittämän maan aikana tehtäviin. Terhtävissä on hyvät työohjeet ja mm tarvittavat tehtäväliuskat. Aineistossa on myös paljon retkiohjeita, retkiruokavinkkejä, askartelu- ja nikkarointiohjeita ja leikkejä.

Kalenteri on suunniteltu tukemaan muuta aineistoa. Sen avulla voi seurata luonnon vuotta, valon ja pimeän, säiden ja eliöiden elämän muuttumista vuoden mittaan. Myös perinteinen ajantieto on kirjattu kalenteriin uskomusten ja sanontojen avulla.

Oažžumis prentejuvvon hámis
Haddi 20 €
Diđoštallamat ja diŋgomat
Kuhmon luontokeskus Petola (luontoon.fi)
Lassidieđut

Aineisto on saatavilla myös englanninkielisenä lukuun ottamatta kalenteria. Alueet, jotka kirjassa esitellään ovat mm. Elimyssalo, Iso-Palonen-Maariansärkät, Jonkerinsalo, Juortanansalo-Lapinsuo, Jämäsvaara, Kieverrysjärvet, Lauttavaara, Lentua, Sinisen polun virkistysmetsä, Teerisuo-Lososuo.