Dahkki(t) Metsähallitus
Almmustuhtti Edita ja Metsähallitus, 14, 2025
Siidolohku 252 s.
Giella
suomi
Almmustahttinráiddut
Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja. Sarja C 187
ISSN-L 1796-2943
ISBN 978-952-377-146-8 (pdf)
Čoahkkáigeassu

Hoito- ja käyttösuunnitelma on tehty Perämeren kansallispuiston, Perämeren saarten ja Iin Röytän Natura-alueille, ja se sisältää myös muita virkistyskäytössä olevia alueen (valtion) saaria. Laaja suunnittelualue sijaitsee Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa Tornion, Kemin, Simon, Iin, Oulun ja Hailuodon kunnissa.

Suunnittelualueen yli 31 7000 ha:sta yli 90 % on vesialuetta ja n. 80 % valtion omistuksessa. Valtion perustettuja luonnonsuojelualueita on kaksi, Perämeren kansallispuisto ja Möylyn hylkeidensuojelualue; yksityisiä luonnonsuojelualueita 25 kpl. Loput suunnittelualueesta on valtion suojeluvarauksia ja valtion muita alueita sekä Naturassa olevaa yksityismaata, jota ei ole perustettu YSA:ksi.

Maailman mittakaavassa ainutlaatuinen suunnittelualueen maisema edustaa tyypillistä pohjoisen Perämeren maankohoamismaisemaa avoimine merialueineen ja mataline moreenisaarineen. Suunnittelualueen keskeisiksi arvoiksi on tunnistettu: maankohoamisrannikko ja perinnemaisemat, saaristolinnusto, vedenalainen luonto, pohjoisten merilajien pussinperä, mereinen kulttuuriperintö, veneretkeily, ohjattu matkailukäyttö sekä kalastus ja elinvoimaiset kalakannat.

Keskeisiin arvoihin kohdistuvat mahdolliset uhat on käyty läpi ja pyritty tunnistamaan ne käyttömuodot ja toiminnot, joilla voi olla kielteisiä vaikutuksia alueen arvoihin. Suunnitelmassa on asetettu päämäärät, tavoitteet ja toimenpiteet uhkien torjumiseksi ja alueen kehittämiseksi. Useimmat uhat ovat ihmisten välillisesti tai välittömästi aiheuttamia.

Maankohoamisrannikon maanpäällisiä ja vedenalaisia luontotyyppejä pyritään pitämään hyvässä tilassa ja arvokkaan lajiston elinolosuhteita parantamaan. Uhanalaisen lajiston tilaa seurataan. Pohjoisia olosuhteita vaativan lajiston elinolosuhteita pyritään säilyttämään myös esimerkiksi huomioimalla ilmastonmuutoksen ja rehevöitymisen hillitseminen edunvalvonnassa. Kulttuuriperintökohteet ja virkistyskäyttökohteet pidetään kunnossa, aluetta ylläpidetään ja kehitetään kysyntälähtöisesti. Kalakantojen tilaa seurataan ja parannetaan, kalastusjärjestelyihin etsitään kalakantojen tilaan vaikuttavia parannuksia. Valtion alueilla Perämeren saarten suojelurajaukset tarkistetaan vastaamaan vedenalaisia ja maankohoamiseen liittyviä arvoja. Edunvalvonnalla, sidosryhmäyhteistyöllä ja viestinnällä pyritään vaikuttamaan alueen käyttöön alueen suojelu- ja käyttöarvot huomioivalla tavalla.

Suunnittelualueen vyöhykejaolla ja palvelurakenteilla ohjataan kävijöiden liikkumista siten, että lajistolle, etenkään linnustolle, ei aiheudu liikaa häiriötä ja kulumisvauriot jäävät mahdollisimman pieniksi. Virkistyskäyttö keskitetään virkistyskäyttö- ja kulttuurivyöhykkeille.

Rajoitusvyöhykkeiksi on osoitettu Perämeren saarten järjestyssäännöllä osoitetut maihinnousu- ja liikkumisrajoitusalueet, Möylyn hylkeidensuojelualueen liikkumisrajoitusalueet sekä yksityisistä suojelualueista (YSA) Krunnien YSA:n ja Oulun kaupungin saarien ja luotojen YSA:n (Runninletto, Parmiinit) liikkumisrajoitusalueet.

Erityisten luontoarvojen vyöhykkeeksi on osoitettu linnustollisesti arvokkaita alueita, joilla liikkumista ja maihinnousua suositellaan vältettävän 1.5.–31.7. linnuston pesinnän takia.

Suunnittelualueen muut alueet kuuluvat syrjävyöhykkeeseen, joka pyritään säilyttämään rauhallisena ja erämaisena ja jolla jokaisenoikeuteen perustuva liikkuminen on vapaata. Kaikki yksityiset maat ja vedet, joilla ei ole liikkumisrajoituksia tai -suosituksia, on merkitty suunnitelmassa syrjävyöhykkeeseen. Tämä vyöhykemerkintä ei rajoita näiden alueiden käyttöä, vaan YSA-päätösten mukainen käyttö, mm. virkistyskäytön kehittäminen ja lomaasuntojen käyttö ja ylläpito, on mahdollista.

Suunnitelma on laadittu osallistavaa suunnittelutapaa noudattaen yhteistyössä alueen eri toimijoiden kanssa. Suunnitelma on tehty osana Rannikko-LIFE-hanketta.

Sähköinen julkaisu
Lassidieđut

Julkaisu ei ole saavutettava, koska suurin osa sisällöstä tulee tietojärjestelmästä, josta tietoja ei tällä hetkellä saa saavutettavassa muodossa. Olennaiset asiat on kerrottu julkaisun alussa olevassa laajassa yhteenvedossa, joka on saavutettava.