Tekijä Jäkäläniemi Anne
Julkaisija Metsähallitus, Vantaa, 2014
Sivut 3 s.
Kieli
suomi
Tiivistelmä

Rakkaudesta lajiin -aineisto esittelee Suomen uhanalaisten lajien kirjoa meren pohjalta tunturien huipulle. Se tekee tutuksi myös Suomen arvokkaimman luonnon ”tohtoreiden” työsarkaa esittelemällä Metsähallituksen luontopalvelujen lajiasiantuntijoita. Se paljastaa, mikä innostaa suojelubiologia tarpomaan harvinaisten neidonkenkien jalanjäljillä ja millaista elämää viettää raakkujen asiantuntija.

Toukokuu 2014: neidonkenkä
Anne Jäkäläniemen intohimona ovat uhanalaiset kasvit, joita Kuusamossa riittää tutkittaviksi. Kasvitieteen tohtorin erityisen mielenkiinnon kohteena ovat kämmekät ja jokivarsikasvit, joista hän on tehnyt useita tieteellisiä julkaisuja. Annen katseen alta ei pieninkään kasvi pysty piiloutumaan. Ennemmin tai myöhemmin se joutuu mitatuksi ja kirjatuksi tietokantoihin. Biologi Päivi Paalamo puolestaan on luonnonsuojelun sekatyöläinen. Hän metsästää uhanalaisia neidonkenkiä ja kääpiä pohjoisen jylhissä maisemissa, tinkaa suojeluasioista metsätalouden edustajien kanssa ja opastaa yleisöä luonnon saloihin. Päivi on paljon vartijana: hän vastaa esimiehenä koko Lapin kasvilajien suojelusta. Talvisin hän sivakoi vähintään 2000 kilometriä.

Video:
Päivi Paalamo paljastaa videolla, millaista on uhanalaisen neidonkengän suojelutyö (youtube.com).
Tiesitkö, että Lapissa lumen alta kurkkaa ensimmäisenä neidonkenkä, pohjoisen orkidea, eikä suinkaan leskenlehti, jota etelässä on totuttu pitämään kevään merkkinä?