Tekijä Sihvonen Kirsi
Julkaisija Metsäntutkimuslaitos, Vantaa, 2006
Sivut 8 s.
Kieli
suomi
Tiivistelmä

Paimenen Polku on yksi Kolin kansallispuiston luontopoluista. Polku on teemapolku, joka sisältää erityisesti lehtoihin, puihin ja metsäkasvillisuuteen liittyviä opasteita ja opetusaineistoa koulujen ja luonnonharrastajien käyttöön. Polun varrella on 12 opastustaulua, joissa on englannin, saksan ja venäjän kielen kieliversiot suomen kielen lisäksi. Polun ylimmässä pisteessä on levähdyspaikka, jossa on nuotiopaikka, kaivo ja käymälä.

Polku kiertelee 2,6 km:n matkan Paimenenvaaran vehmaalla lehtorinteellä. Se kulkee paikoitellen jyrkässä vaaramaastossa, joten se on kulkijalle tavanomaista reittiä vaativampi. Reitillä voi kulkea maastokengissä ja retkitossuissa. Kumisaappaita tarvitaan toukokuussa lumien sulamisen aikaan sekä vesisateella. Varsikengät ovat suositeltavia turvallisuuden vuoksi. Polku ylittää myös erittäin karuja kallioselänteitä, jolloin Kolin vaaramaiseman avautuvat. Samalla lehtojen ravinnerikkaan ja kostean mullan päällä kasvavan monipuolisen lehtokasvillisuuden erityispiirteet korostuvat.

Lisätietoja

Tähän julkaisuun liittyvät Paimenen polun Reittiopas, Opettajan opas sekä Oppilaiden tehtävävihot Alakoululle ja Yläkoululle.

Julkaisun kaikki oikeudet siirtyivät Metsähallitukselle alueen hallinnansiirron myötä.

Julkaisu on osittain vanhentunut, sillä Kolin kansallispuiston reittisisältöjä on uudistettu vuosina 2020–2023.