Författare Metsähallitus
Utgivare Metsähallitus, Vantaa, 2007
Sidantal 3 s.
Språk
suomi
Sammandrag

Änäkäisellä voi tutustua viime sotien aikaisiin puolustuslinnoitteisiin. Änäkäisellä on talvisodan viivytysasema ja Salpalinjan etuasema. Lisäksi alueelle on rakennettu puulla lujitettu Salpa-aseman rekonstruktio. Änäkäistä halkova tie tunnettiin jatkosodan “Rukajärven tienä”. Läheisen Mäntyvaaran alueella sijaitsi Rukajärven suunnan koulutuskeskus “Jukolan motti”.

Alueella on taisteluhautaa, yhdyshautaa, konekivääripesäkkeitä, panssariesteitä, rinneleikkauksia, panssarintorjuntatykkien asemia, suuri luolatukikohta ja läheinen jatkosodan aikainen koulutuskeskus “Jukolan motti”. Vornasenvaaran luolatukikohta on turvallisuussyistä tällä hetkellä suljettuna.

Talvisota kesti 105 päivää 30.11.1939 – 13.3.1940. Änäkäisen taistelut käytiin 30.11. – 8.12.1939. Suomen Salpalinjan pitävyyttä ei onneksi tarvinnut testata. Jatkosodan aikana (26.6.1941 – 5.9.1944) Änäkäisellä ei taisteltu, koska suomalaisten etulinja piti pintansa Rukajärven suunnalla noin kahden sadan kilometrin päässä sodan loppuun saakka.

Änäkäisen linnoitteet rinnastetaan muinaismuistolain alaisiin kohteisiin ja niihin kajoaminen on kiellettyä. Kunnioitathan viime sotiemme puolustuslinjojen muistoa.

Änäkäisen kenttälinnoitteet on numeroitu maastoon. Tässä esitteessä ovat tarkemmat linnoitteiden kuvailut.