Författare Nykänen Riitta, Pulkkinen Eeva, Seppänen Sirke
Utgivare Metsähallitus, Vantaa, 2019
Sidantal 34 s.
Språk
suomi
Sammandrag

Hossan pähkinänkuoressa esittelee Hossan luontopolkua ja antaa kattavasti tietoa Hossan luonnosta ja historiasta. Aineisto soveltuu kaikille ryhmänvetäjille, opettajille ja oppaille, jotka vievät ryhmänsä luontopolulle.

Hossan luontopolku on kuin Hossa pienoiskoossa. Se kulkee Huosiharjun maisemissa polveillen harjun rinteillä ja lampien ympärillä. Metsät ovat vanhoja, erirakenteisia männiköitä ja polun varrelle osuu myös muutama pienialainen suo, lähinnä lammen rantasoita. Polku antaakin hyvän kuvan jääkauden jäävirtojen luomasta maisemasta Hossan kansallispuiston itäisessä osassa.

Tavattavat lajit ovat pohjoisten männiköiden, karuhkojen soiden ja vesien asukkaita. Tämän oppaan lopussa esitellään joitakin tyypillisiä lajeja ja sitä, mitä ne kertovat alueen luonnosta. Huomionarvoisia ovat merkit vanhoista metsäpaloista. Kartasta käy ilmi, milloin polku kulkee kansallispuiston alueella, milloin sen ulkopuolella. Polulta poistuminen on sallittua kaikkialla, mutta suosittelemme pysymään polulla.

Käyttäjälle

Hossan luontopolku lähtee luontokeskusta vastapäätä tien toisella puolella olevan pysäköintialueen kulmasta. Polun voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa. Tässä oppaassa kuljetaan vastapäivään. Luontopolun varrella on opastauluja, joiden kuvat ovat tässä oppaassa. Kartassa valkoisella katkoviivalla merkitty osuus soveltuu myös liikuntarajoitteisille.

Kansallispuiston ulkopuolella voi opetustarkoituksissa ottaa pieniä yksittäisiä näytteitä esim. kasvien lehdistä, sammalista ja jäkälistä. Myös hyönteisiä voi pyydystää katsottavaksi. Turha kasvien repiminen on tietenkin sopimatonta myös puiston ulkopuolella. Kansallispuiston alueella näytteitä ei saa ottaa. Marjojen ja ruokasienten kerääminen on sallittua myös kansallispuistossa. Roskaaminen on kiellettyä kaikkialla. Roskat voi jättää pysäköintialueen kierrätyspisteeseen. Palavan roskan voi polttaa nuotiossa ja maatuvan jätteen, kuten hedelmien kuoret voi laittaa taukopaikkojen kompostikäymälöihin. Polku on 3 km:n mittainen ja enimmäkseen helppokulkuinen, nousutkaan eivät ole kovin vaativia. Kosteat osuudet on pitkostettu. Polun rauhalliseen kävelemiseen ilman pysähdyksiä kuluu reilu tunti. Opastettuun kierrokseen on hyvä varata 2-3 tuntia. Jos retkellä nautitaan eväitä, siihen on hyvä varata oma aikansa.

Polun voi kulkea lenkkitossuissa, vaelluskenkiä ei tarvita. Sateella on hyvä olla vedenpitävät jalkineet. Kumisaappaat antavat vapauden poiketa sateen jälkeenkin varvikkoon tai astella suolla. Vesipullo kannattaa ottaa mukaan lämpimällä säällä. Keskikesällä voi olla hyvä varata hyönteiskarkoitetta, vaikka alueella ei yleensä ole kovin runsaasti sääskiä. Luontokeskuksesta voi lainata mm. luuppeja esim. kasvien tutkimiseen. Tarkemmin varusteista ja muista koululaisryhmien palveluista voi lukea osoitteesta luontoon.fi/hossa/opettajille. Keltaisissa laatikoissa on tehtäväideoita. Sinisissä laatikoissa on lisätietoa.